Zelfvoorzienend zijn met groenten, fruit en granen van eigen bodem in Westerveld. Stichting Versnellingshoeve ‘t Kiemt en politiek Westerveld in gesprek over samen optrekken in deze voedseltransitie.
Als samenleving staan we voor grote maatschappelijke opgaven. Afgelopen woensdag stond de opgave lokaal produceren en consumeren van groenten centraal. Lokaal voedsel verbindt onze samenleving, want eten doen we allemaal.
Gemeente Westerveld is mede mogelijk maker van de Versnellingshoeve. Vanuit de hoeve wordt hulp aangeboden om circulaire economie met elkaar vorm te geven. Om tot duurzame verandering te komen worden 4G’s benoemd als kapstok; gewaarwording, gedragsverandering, gezondheid en gebiedsgerichte aanpak.
“Ik verbaas me altijd over dat we het hele jaar rond aardbeien willen kopen, terwijl het veel logischer is dat we deze alleen in het seizoen zomer eten,” zegt Ronald Visser, bestuurder van de Versnellingshoeve. De keuze van consumenten hebben ook invloed op hoe we als samenleving omgaan met voedsel.
Er zijn al tal van initiatieven actief op het gebied van lokale voedselproductie in de gemeente. Sociale Voedseltuinen waar groenten geteeld wordt voor minima of tuinders die met groente abonnenten werken.
Om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van groenten is voor het aantal inwoners van de gemeente Westerveld zo een 2200 hectare grond nodig waar tuinders en boeren op kunnen telen. Tijdens de avond wordt in beeld gebracht wat er allemaal nodig is om dit voor elkaar te krijgen. Een volgende stap is met producenten en consumenten in gesprek door ze uit te nodigen voor een inspiratie avond.
Wil je aansluiten? Leuk! Bel ons op 06-16952211 of stuur een mail naar start@versnellingshoeve.nl