Samen Circulair Versnellen op vraagstuk voedsel, wonen & reststromen

Samen met de gemeente Westerveld zijn we circulariteit naar een hoger plan aan het brengen.

Diever – Er wordt op meerdere vlakken hard gewerkt om circulariteit in de gemeente Westerveld naar een hoger plan te brengen. Het meer onder de aandacht brengen van de consumptie van lokaal geproduceerd voedsel is een belangrijk speerpunt, maar ook op het vlak van wonen en reststromen valt nog een wereld te winnen.

Wij zijn samen met de gemeente Westerveld drukdoende om meerdere stappen in de goede richting te zetten. Daarin wordt ook de gemeenteraad meegenomen. Donderdagavond ging een groot aantal raadsleden samen met ambtenaren van de gemeente in gesprek met onze bestuursleden om de te zetten stappen voor de komende jaren te bepalen. Het is nadrukkelijk ook de bedoeling om meer ondernemers en inwoners bij de plannen te betrekken. Zo gaat er een enquête uit met de vraag wat de consument wil en worden zogeheten dorpsversnellers-voedselambassadeurs ingezet om het hele verhaal te vertellen.

Er is na de eerste bijeenkomst van vorig najaar al veel gebeurd. Zo wijst Jean Berkhout op de voedselbossen die in Westerveld gerealiseerd zijn en nog worden. „We zijn ook met ambtenaren in gesprek hoe we dat nog meer kunnen inbedden in de gemeente, op zowel particuliere als agrarische grond; we moeten samen kijken wat daarvoor nodig is.” Wethouder Renate Masselink laat weten dat er een startnotitie over voedselbossen naar de raad onderweg is.

 

Sociale voedseltuinen

Duidelijk is dat er inwoners zijn die de stap om gebruik te maken van een voedselbos of tuin nog niet (durven) zetten. De sociale voedseltuinen zijn er met name voor de mensen die het niet al te breed hebben.

Jean Berkhout weet vanuit zijn functie als ambtenaar van de gemeente Midden-Drenthe wat er beleidsmatig allemaal bij komt kijken. Hij is bij de buurgemeente mede-aanjager van de circulaire economie en het voedsel. Wat daar gebeurt klinkt inspirerend en zien we kansen voor samenwerking. Daarbij moet nog wel een horde worden genomen en dat is die van bekendheid. „We laten nog slecht zien waar we mee bezig zijn en wat er allemaal gebeurt”, vindt Ronald Visser, bestuurslid van ’t Kiemt. „Dat er een circulaire woning bij kwekerij De Vrolijke Noot wordt gebouwd, dat zou je best wat breder uit mogen dragen. Of kijk eens naar het huis aan het Holtien bij Dwingeloo; dat is met gebruikte materialen gebouwd. Ik weet dat de firma Bork in Stuifzand een heel depot vol heeft in Hoogeveen.”

 

Zichtbare activiteiten

Aan die bekendheid wordt komend jaar volop gewerkt, onder meer met de publicatie van informatieve pagina’s in het huis-aan-huisblad de Westervelder Wolder Courant en de organisatie van goed zichtbare activiteiten. Suggesties als een fietstocht langs voedseltuinen en het inhuren van circulaire catering – met producten van eigen bodem dus – voor bijvoorbeeld een lunch of receptie zijn de revue al gepasseerd.

We streven er naar werkgroepen in te richten voor de onderdelen voedsel,  wonen en reststromen, waar behalve een voorzitter ook ambtenaren en een versneller aan worden toegevoegd. „Dan kunnen we die thema’s beter uitwerken, maar er moet wel iemand proces-eigenaar zijn”, stelt versneller Wiebe Lamsma vast. „We willen graag samen circulair versnellen.” De dorpsversnellers die vanaf maart de boodschap mogen vertellen, passen perfect in dat voornemen.

Circulaire Economie is een beweging die samen gemaakt wordt.

Wil je aansluiten? Leuk! Bel ons op 06-16952211 of stuur een mail naar start@versnellingshoeve.nl


📸 Peter NefkensDeel dit bericht