Expeditie deelnemer de Vrolijke Noot

FREDERIKSOORD – 18 mei 2023

Vanuit de Versnellingshoeve begeleiden we verschillende ondernemers die meedoen met Expeditie Collectief Westerveld.

Maak kennis met Esther en Ties Betjes van Kwekerij de Vrolijke Noot.

Ties en Esther hebben sinds 2019 een boomkwekerij in Wapserveen. Ze hebben op dit moment 7 hectare onder hun hoede. En daar kweken ze fruitbomen en fruitstruiken op. Daarnaast heeft Esther een voorliefde voor geiten.

De vrolijke noot is een biodynamisch bedrijf, waardoor het dierlijke aspect heel goed past bij de planten die ze kweken. 
En van die kant zijn ze ook bezig om een marktkraam over te nemen in Groningen. Om daar hun eigen producten van de geiten zoals geitenmelk af te zetten.


Ties en Esther doen mee met Expeditie Circulair Westerveld omdat ze de wens hebben om een bedrijfsgebouw en een bedrijfswoning te bouwen. En dat willen ze zo ecologisch en zo circulair mogelijk neer te zetten.

Wist je dat de Vrolijke Noot de enige biologisch dynamische kwekerij in Nederland is? Er zijn er meer die biologisch zijn, maar biologisch dynamisch gaat nog net even een stapje verder. Het verschil is o.a dat je nog meer beperkt bent in je mestbehoeftes. Bij biologisch dynamisch mag je alleen maar vaste mest gebruiken, geen drijfmest. En je mag geen chemische bemesting en andere middelen gebruiken.

De jury waardeert de hands-on doeners mentaliteit van deze ondernemers en adviseert om tijdens de expeditie de praktische uitvoerbaarheid te onderzoeken, samenwerking te zoeken met circulaire bouwers en bouw/sloopafvalverwerkers en een begroting op te stellen. Het is waardevol om de lessons learned in het ontwerp- en bouwproces beschikbaar te maken voor volgende circulaire bouwprojecten.

//////

Collectief Circulair Westerveld bestaat uit Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, Gemeente Westerveld, Versnellingshoeve t Kiemt, Stichting CEPRO, en NICE – Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie.

 

 

Deel dit bericht