Expeditie deelnemer Tom Hoogland

FREDERIKSOORD – 29 juni 2023

Vanuit de Versnellingshoeve begeleiden we verschillende ondernemers die meedoen met Expeditie Collectief Westerveld.

Maak kennis met Tom Hoogland en zijn bedrijf Walt Cider.

Walt Cider is ontstaan vanuit een hobby. Een paar jaar geleden verhuisde Tom naar Wapse en daar stond in de tuin een grote appelboom vol met appels. Na vele potjes appelmoes en heerlijke appeltaarten, bleven er nog veel appels over. De vraag was: wat te doen met al deze appels? Toen herinnerde Tom zich een Engelse serie over cider maken, en dat bracht hem op een idee.

Veel uitleg was niet beschikbaar maar met behulp van video’s ging Tom zelf aan de slag, en met succes! Het eerste jaar leverde 10 liter cider op, het jaar daarop al 90 liter. Toen een vriend een handje kwam helpen, steeg de productie zelfs naar 350 liter. Uiteraard was dit veel te veel voor één persoon om op te maken. Dit bracht Tom op het idee om te kijken naar de mogelijkheden om de cider lokaal af te zetten

Tom trok de buurt in en speurde naar mensen met appelbomen. Met de brief in de brievenbus vroeg hij of anderen wellicht nog appels over hadden. En dat bleek! Vorig jaar was een mijlpaal, want voor het eerst draaide Walt Cider winst, met maar liefst 800 liter cider.

Onlangs heeft Tom een boomgaard gepacht, wat nieuwe kansen biedt. Ook organiseert Tom in oktober inzameldagen, waarop mensen hun appels kunnen brengen. Voor elke 15 kilo appels krijgen ze als bedankje een flesje cider terug. Dit geeft mensen niet alleen iets tastbaars, maar Tom hoopt ook dat ze er een fijne ervaring aan overhouden en de waarde van de oude bomen gaan inzien.

Dat is eigenlijk waar het vandaan komt. Vroeger stonden hier allerlei kleine boerderijen met een paar fruitbomen. Allemaal werden ze gebruikt. Maar de waarde van die bomen is nu anders geworden. Het valt op dat wanneer een tuin wordt heringericht, bomen vaak snel worden weggedaan. Maar een oude boom, daar leeft van alles in. Dus ja, Tom hoopt dat mensen een hernieuwde waardering krijgen voor die bomen en nadenken voordat ze een boom kappen.

Nu doet Tom alles nog vanuit zijn eigen huis maar binnenkort verhuist Walt Cider naar Frederiksoord en daar zullen ook de inzameldagen zijn.

Heb jij toevallig een appelboom en te veel appels? Je kunt ze brengen op 30 september, 14, 21 en 28 oktober.

//////

Collectief Circulair Westerveld bestaat uit Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, Gemeente Westerveld, Versnellingshoeve t Kiemt, Stichting CEPRO, en NICE – Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie.

 

Deel dit bericht