Expeditie deelnemer Marjolein Perin

FREDERIKSOORD – 6 april 2023

Vanuit de Versnellingshoeve begeleiden we verschillende ondernemers die meedoen met Expeditie Collectief Westerveld. Een van deze deelnemers is Marjolein Perin van all about støv. We stellen haar graag voor.

“Lokaal produceren met duurzaam biologisch materiaal – dat was het doel van Marjolein van all about støv toen ze haar zwangerschapskussen, de Bellydrop, ontwikkelde. Het resultaat? Een kussen van zacht biologisch katoen, gevuld met boekweitdoppen.

Eerst haalde Marjolein de boekweitdoppen bij een boer in Groningen, maar deze waren afkomstig uit Polen of Oekraïne. Toen ze vorig jaar startte met Expeditie Circulair Westerveld kwam ze in contact met boeren die boekweit verbouwen in Noord Nederland.

In Nederland is er nu één machine die boekweit kan pellen, gevestigd in Noord-Holland. Afgelopen zomer werd een pallet boekweitdoppen vanuit Noord-Holland naar Wilhelminaoord gebracht. Nog niet volledig lokaal, maar de keten is aanzienlijk ingekort.

Het gebruik van boekweitdoppen is nog niet zo bekend. Vaak liggen ze gewoon opgeslagen zonder enige toepassing, ondanks dat ze een uitstekend restmateriaal vormen. Ze zijn ideaal om in kussens te verwerken omdat ze heel mooi ondersteunen en het is natuurlijk, dus het zweet niet.

Marjolein zegt: “Wat ik mooi vind, is het idee dat we dingen uit onze eigen omgeving halen, dingen die de natuur ons biedt. Het zou mooi zijn als meer mensen zich bewust worden van de mogelijkheden om te gebruiken en hergebruiken. Waarom nieuwe bronnen aanboren als er al zoveel moois beschikbaar is, en het hoeft niet allemaal van plastic te zijn?”

Dit zwangerschapskussen is een voorbeeld van dat bewustzijn. Tijdens de zwangerschap worden vrouwen vaak bewuster van hun voeding en levensstijl. Marjolein stelt dan ook de vraag: “Wat zit er in de meeste kussens? Plastic, niet-biologische materialen en chemische resten. Deze kunnen allemaal invloed hebben op je huid, je bloed en uiteindelijk je baby.”

Dit jaar neemt Marjolein opnieuw deel aan Expeditie Circulair Westerveld.  Ze benadrukt hoe waardevol het is om deel uit te maken van een groep met dezelfde interesses en passie. Ze merkt op: “Het is zo fijn om in een netwerk te zijn met mensen die dezelfde passie delen voor lokaal en duurzaam ondernemen. Het is prachtig om te zien dat iedereen echt diezelfde gedrevenheid heeft. Het is verrijkend om die passie te kunnen delen.”

//////

Collectief Circulair Westerveld bestaat uit Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, Gemeente Westerveld, Versnellingshoeve t Kiemt, Stichting CEPRO, en NICE – Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie.

 

 

Deel dit bericht