Expeditie deelnemer de Pluimerije

FREDERIKSOORD – 18 april 2023

Vanuit de Versnellingshoeve begeleiden we verschillende ondernemers die meedoen met Expeditie Collectief Westerveld.

Maak kennis met Expeditie Circulair Westerveld deelnemers Jan-Jaap en Marjolein Bakker, oprichters van de Pluimerije. Vol passie voor natuurlijk moestuinieren en permacultuur, hebben ze van drie hectare grond bij hun woonboerderij een sociale voedseltuin gecreëerd. Hier vormen duurzaamheid, inclusiviteit en gemeenschap de kernwaarden.
Wat begon als een droom om bij te dragen aan een duurzame samenleving, heeft zich ontwikkeld tot een onderneming die indruk maakt. Met minimale afvalproductie streeft de Pluimerij naar een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem.

Dit jaar richt de Pluimerije zich in het bijzonder op mensen die het financieel moeilijk hebben. Ze hebben meer ruimte op het land vrijgemaakt om extra opslag te telen, speciaal voor deze doelgroep. Vergeleken met vorig jaar is het aantal gezinnen dat zij steunen aanzienlijk toegenomen. Het doel is om iedere twee weken aan de voedselbank te schenken.

De oprichters benadrukken het belang van directe betrokkenheid. Ze willen dat mensen naar de Pluimerije komen, zodat er verbinding ontstaat. Hun streven is om niet alleen betalende klanten te hebben, maar ook degenen die minder middelen hebben. Door deze verschillende groepen op hetzelfde land te hebben, ontstaan er waardevolle interacties en een sterk gevoel van gemeenschap.
Er zijn echter ook uitdagingen. Veel mensen die hulp nodig hebben, voelen een hoge drempel en ervaren schaamte om gebruik te maken van sociale voorzieningen. Maar Jan-Jaap en Marjolein van de Pluimerije nodigen iedereen uit om langs te komen, te tuinieren en te profiteren van de oogst. Er wordt niet gevraagd naar je financiële situatie. De enige vraag is: denk je dat je ermee geholpen bent?

Op het land van de Pluimerije ontmoeten verschillende mensen elkaar, delen hun verhalen en bouwen samen aan een duurzamere toekomst. Dit is de plek waar mensen zich gelijkwaardig voelen, ongeacht hun financiële situatie.

Bezoek de Pluimerije op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend, of stuur even een berichtje.

//////

Collectief Circulair Westerveld bestaat uit Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, Gemeente Westerveld, Versnellingshoeve t Kiemt, Stichting CEPRO, en NICE – Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie.

 

 

Deel dit bericht