De Kiemhuistuin

“Een paar maanden geleden was dit nog een braakliggend stuk land. Maar deze zomer zijn we vol enthousiasme begonnen met het aanleggen van een prachtige tuin en het kweken van heerlijke groenten.”

Charlotte Willems, de tuinbaas, vertelt met passie over de Kiemhuistuin. “Ik heb een opleiding gevolgd in biologische landbouw en stage gelopen bij de Vrolijke Noot. Toen via de Circulaire Versnellers de Pluimerije en de Vrolijke Noot in gesprek kwamen, spraken ze over deze locatie en zochten ze iemand die hier verantwoordelijk voor wilde zijn. Nu leid ik alle activiteiten in en rond de tuin. Ik maak de plannen en stuur de vrijwilligers aan.”

De Kiemhuistuin is een bijzondere sociale voedseltuin op de grens van Frederiksoord en Wilhelminaoord. Een tuin waar groenten en kruiden worden verbouwd voor huishoudens die rondkomen van een minimuminkomen, en dat allemaal op een historische plek.

De tuin ligt aan de zuidkant van het Kiemhuis, achter Hoeve Koning Willem III. Vroeger was dit de plek waar gemeenschapspootaardappelen werden bewaard, om rustig te kunnen ontkiemen. Nu is het Kiemhuis gemoderniseerd en verhuurd aan lokale ondernemers.

Charlotte vertelt: “We streven naar een duurzame samenleving waarin we om elkaar geven. De Kiemhuistuin draagt hieraan bij door gezond, lokaal en onbespoten voedsel beschikbaar te stellen voor iedereen. Gezonde voeding is de basis voor een gezond lichaam en een gezonde geest, en dat is essentieel voor ons allemaal. Daarom mogen huishoudens met een minimuminkomen gratis seizoensgroenten en kruiden oogsten in onze tuin.”

In de tuin worden niet alleen groenten, kruiden en (klein)fruit verbouwd, maar het is ook een plek waar je kunt meehelpen en tot rust kunt komen, omringd door weilanden en de bosrand van nabijgelegen dorpen. De tuin is tevens een sociale ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om te komen kijken, te helpen of gewoon een praatje te maken. Alles mag, niets moet.

Op de Kiemhuistuin worden de principes van permacultuur toegepast.

Dit betekent dat er met de natuur samen gewerkt wordt om voedsel te verbouwen. Er worden geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt en intensieve bodembewerking wordt vermeden. In plaats daarvan wordt er gewerkt met vaste bedden en wordt er compost toegevoegd, wat zorgt voor een rijke biodiversiteit en een gezonde bodem.

Heb je interesse om te komen oogsten of om mee te helpen? Stuur dan een e-mail naar info@kiemhuistuin.nl.

 

De organisatie van de Kiemhuistuin is in handen van de Versnellingshoeve ‘t Kiemt. De grond van de tuin wordt ter beschikking gesteld door Ronald en Sasja Visser van Stichting Veuruut en Bats Uitzendbureau. Tevens sponsoren zij de tuin door het leveren van goederen en diensten.

Deel dit bericht