Circulaire bouw in Westerveld

Nieuwe bedrijfswoning De Vrolijke Noot in Wapserveen wordt circulair.

Langzaam maar zeker krijgt de nieuwe bedrijfswoning van de biologisch dynamische kwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen meer vorm. De omtrek van het pand is goed te zien, nu is het tijd om met het pand echt de lucht in te gaan. Het wordt op circulaire wijze gebouwd, dat betekent dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en tweedehands materialen.

De eigenaars, Ties en Esther Betjes, willen de filosofie waarmee ze hun bedrijf leiden, logischerwijs ook doorvoeren in de nieuwbouw. Er wordt gebouwd met stro en leem, maar ook met hout uit de bossen van Frederiksoord en materialen die ooit al eens ergens dienst deden. Op het groene dak komt een mengsel van inheemse soorten en er worden zonnepanelen geplaatst. Om een indruk te geven waar het materiaal vandaan komt: er liggen spanten van een oud tankstation, gipsplaten die de brand bij Concordia in Meppel hebben overleefd en isolatieplaten uit een opslag in de Eemshaven.

De bedrijfswoning voor de familie Betjes herbergt ook een kantine en een royale ruimte voor opslag van materieel en materiaal; er is straks ruimte om cursussen en lezingen te geven. ‘We willen laten zien hoe je zo’n circulair gebouw in kunt zetten. Het mooie is dat we collega-boeren inspireren, ik weet dat anderen in de regio ook al bezig zijn’, vertelt Ties. Het gebruik van tweedehands materiaal, stro en leem is een bewuste keuze. ‘Het bedrijfsgebouw heeft een kleine voetafdruk, maar kan zeker wel vijftig jaar zo blijven staan.’

Meer info: www.devrolijkenoot.nl

Deel dit bericht